202.00 Lei – 101.00 Lei
Pachetul contine:
Mesia 1- Profetul de Kahlil Gibran reflectat de Osho, volumul 1.
Titlul in engleza: “Mesiah”
Autor: Osho
Data primei aparitii: aprilie 2007
Osho scoate in evidenta profunzimea lucrarii lui Gibran, ne decodifica simbolistica prin care Gibran arata care este modul intelept de a trai, ne ajuta sa descoperim foarte multe aspecte care pot scapa in urma lecturii superficiale a poemului lui K.Gibran
Fragment din carte
Care sunt temerile voastre? Care sunt problemele care va chinuie? Voi le-ati ales, nu v-au fost impuse. Cine v-a spus sa fiti gelosi pe altii mai inteligenti, mai puternici, mai bogati? De ce ati ales sa fiti invidiosi? Geloziile si invidiile va distrug inutil energia. Mai degraba gasiti alte utilizari pentru aceasta energie, mai creative. Si va spun un mare adevar: nu exista om pe lume care sa nu se fi nascut cu ceva de care poate fi mandru, care sa nu poata aduce ceva nou, frumos, care sa imbogateasca existenta. Nimeni n-a venit in aceasta lume gol de continut. Ati vazut copiii nou-nascuti? Manutele lor sunt stranse. O mana inchisa, un pumn, este un mister, nimeni nu stie ce se ascunde inauntru. Ati vazut vreodata un om mort? E imposibil sa-ti tina mainile stranse – pumn. Omul moare cu mana deschisa, gol, epuizat. Acestea sunt metafore. Va spun ca un copil e plin de posibilitati, nu are de ce sa fie gelos pe nimeni. Eu unul n-am fost gelos niciodata, nici pe Lao Tze, Moise, Krishna sau Buddha. Am fost si sunt enorm de fericit ca macar cativa oameni ajung sa-si realizeze potentialul. Si mi s-a spus nu de putine ori: “Apartii aceleiasi semintii. Daca Buddha s-a ridicat atat de sus, si tu vei putea, intr-un domeniu sau altul. Poate te vei ridica chiar mai sus; timp de douazeci si cinci de secole s-au invatat si descoperi atatea, si mii de oameni au atins acele inaltimi – Kabir, Nanak, Iisus, Rabindranath… Tu de ce sa nu poti?” Adevarul e ca nimeni nu te impiedica, in afara propriei tale persoane.
Mesia 2- Profetul de Kahlil Gibran reflectat de Osho, volumul 2.
Titlul in engleza: “Mesiah”
Autor: Osho
Data primei aparitii: mai 2007
Osho scoate in evidenta profunzimea lucrarii lui Gibran, ne decodifica simbolistica prin care Gibran arata care este modul intelept de a trai, ne ajuta sa descoperim foarte multe aspecte care pot scapa in urma lecturii superficiale a poemului lui K.Gibran
Fragment din carte
Care sunt temerile voastre? Care sunt problemele care va chinuie? Voi le-ati ales, nu v-au fost impuse. Cine v-a spus sa fiti gelosi pe altii mai inteligenti, mai puternici, mai bogati? De ce ati ales sa fiti invidiosi? Geloziile si invidiile va distrug inutil energia. Mai degraba gasiti alte utilizari pentru aceasta energie, mai creative. Si va spun un mare adevar: nu exista om pe lume care sa nu se fi nascut cu ceva de care poate fi mandru, care sa nu poata aduce ceva nou, frumos, care sa imbogateasca existenta. Nimeni n-a venit in aceasta lume gol de continut. Ati vazut copiii nou-nascuti? Manutele lor sunt stranse. O mana inchisa, un pumn, este un mister, nimeni nu stie ce se ascunde inauntru. Ati vazut vreodata un om mort? E imposibil sa-si tina mainile stranse – pumn. Omul moare cu mana deschisa, gol, epuizat. Acestea sunt metafore. Va spun ca un copil e plin de posibilitati, nu are de ce sa fie gelos pe nimeni. Eu unul n-am fost gelos niciodata, nici pe Lao Tze, Moise, Krishna sau Buddha. Am fost si sunt enorm de fericit ca macar cativa oameni ajung sa-si realizeze potentialul. Si mi s-a spus nu de putine ori: “Apartii aceleiasi semintii. Daca Buddha s-a ridicat atat de sus, si tu vei putea, intr-un domeniu sau altul. Poate te vei ridica chiar mai sus; timp de douazeci si cinci de secole s-au invatat si descoperi atatea, si mii de oameni au atins acele inaltimi – Kabir, Nanak, Iisus, Rabindranath… Tu de ce sa nu poti?” Adevarul e ca nimeni nu te impiedica, in afara propriei tale persoane.
Cartea despre copii
Original: The book of children
Autor: Osho
ISBN: 973-85646-3-8
Format: 13 X 20 cm
Pagini: 288
Data primei aparitii: mai 2005
”… desi copiii vin pe lume prin intermediul vostru, ei nu va apartin. Voi le puteti darui iubirea voastra, dar nu ar trebui sa le impuneti cu forta ideile voastre.”
Ce este de facut cand:
-copii au insusiri care nu ne plac sau devin imposibil de controlat;
-exista un conflict intre cei doi parinti in privinta modului in care copilul trebuie sa fie crescut;
-cautati sa regasiti starea de copil, sa redescoperiti inocenta, sa retraiti starea de minunare in fata misterului profund care ne inconjoara.
Aflati punctul de vedere spiritual despre aceste situatii si multe altele, exprimat de Osho cu multa candoare, inteligenta si umor in “Cartea despre copii”.
Fragment din carte
”… desi copiii vin pe lume prin intermediul vostru, ei nu va apartin. Voi le puteti darui iubirea voastra, dar nu ar trebui sa le impuneti cu forta ideile voastre. Nu ar trebui sa-i obligati sa traiasca la randul lor modul vostru nevrotic de viata. Le veti permite deci sa infloreasca in felul care le este propriu? Le veti permite libertatea de a fi ei insisi? Daca sunteti pregatiti pentru toate acestea, foarte bine. Daca nu, mai asteptati iar, intre timp, pregatiti-va.
Odata cu omul, in aceasta lume a aparut evolutia constienta. De aceea, nu ar trebui sa va reproduceti inconstient, la fel ca animalele. Inainte de a avea un copil, este necesara o anumita pregatire. Este necesar sa deveniti mai meditativi, mai linistiti si mai impacati, sa scapati de nevrozele care v-au bantuit trecutul. Asteptati acel moment in care va simtiti perfect purificati, si abia apoi dati nastere unui copil. In continuare, daruiti-i acestuia viata voastra, iubirea voastra. Numai in acest fel veti putea contribui la crearea unei lumi mai bune.”
Cartea despre Tao
Titlul in engleza: “Tao The Panthless Path”
Autor: Osho
ISBN: 973-8471-45-1
Format: 13 x 20 cm
Data primei aparitii: aprilie 2004
In aceasta lucrare, Osho comenteaza cinci parabole taoiste (atribuite lui Lieh Tse), interpretand dintr-o perspectiva noua, contemporana, stravechea intelepciune taoista.
Lieh Tse a fost un mare maestru taoist, care a trait in secolul IV I.Ch. Criticile lui subtile la adresa lui Confucius ii permit cititorului sa exploreze contrastul dintre ratiune si irational, intre elementul masculin si cel feminin, intre factorul structurant si spontaneitate.
In parabola intitulata “Cine este cu adevarat fericit?”, Lieh Tse se foloseste de descoperirea unui craniu vechi pe marginea drumului pentru a analiza chestiunea nemuririi si maniera in care se naste suferinta din cauza egoului.
In parabola “Un om care stie sa se consoleze singu”, autorul priveste dincolo de aparenta veselie a unui calugar si se intreaba daca exista o fericire durabila, care sa reziste in fata tuturor greutatilor vietii.
Parabola “Nici un regret” analizeaza diferenta dintre cunoasterea acumulata din exterior si cea care se naste in interiorul fiintei.
Parabola “Cei vii nu se odihnesc niciodata” porneste de la dialogul dintre un discipol obosit si maestrul sau. Autorul isi propune sa demonstreze aici limitele filozofiei si consecintele periculoase ale vietii traite de dragul unui ideal proiectat in viitor.
In parabola “Este mai bine sa ramai linistit. Este mai bine sa fii gol”, autorul analizeaza diferentele care exista intre calea vointei sau via affirmativa, specifica iudaismului, crestinismului si Islamului, si calea misticului, sau via negativa, specifica budismului sau taoismului.
Un ultim capitol include intrebari si raspunsuri. Osho descrie aici maniera in care poate fi aplicata cunoasterea taoista in viata de zi cu zi.
Cartea despre ego
Titlul original: “Book of ego”
Autor: Osho
ISBN: 973-8471-26-5
Format: 13 x 20 cm
Data primei aparitii: octombrie 2004
“Ego-ul este ca un iceberg. Topindu-l cu flacara iubirii va disparea, devenind o picatura in ocean.”
Drumul catre adevar si cunoastere este presarat cu obstacole. Doar cei care au renuntat la ego au putut parcurge in intregime acest drum al carui scop final este Iluminarea.
Oamenii confunda ego-ul cu propria persoana. Acesta este motivul pentru care nu au curaj sa renunte le el, de teama ca vor pierde ceva. Ego-ul este insa o iluzie, iluzia unor dorinte si ambitii pe care omul le identifica ca fiind proprii. Ele apartin de fapt lumii in care traieste, si nu propriului eu.
”Cartea despre ego” parcurge treptele cunoasterii, mai intai prin identificarea momentelor in care propriul eu se confunda cu ego-ul, apoi prin renuntarea pas cu pas la ego, cu ajutorul iubirii si meditatiei.
Fragment din carte
Iubirea este prima experienta a fiintei in care ea se pune in rezonanta cu ceva in afara egoului ei. Ea reprezinta prima lectie prin care omul afla ca poate intra in armonie cu cineva care nu face parte din egoul lui, cu o femeie sau cu un barbat, cu un copil sau o mama. Daca inveti aceasta lectie, de ce nu ai intra in armonie cu intreaga umanitate? Daca armonia cu o singura persoana iti ofera atata bucurie, ce sentimente iti va oferi punerea la unison cu intreaga umanitate? Mai departe, daca poti intra in armonie cu intreaga umanitate, de ce nu ai face-o si cu lumea plantelor si animalelor? fiecare pas conduce la urmatorul.
Iubirea este o scara. Ea incepe cu o persoana si se termina cu totalitatea. Iubirea este inceputul, Dumnezeu este sfarsitul. Sa te temi de iubire inseamna sa ramai blocat in mica ta celula intunecata.
Omul modern traieste intr-o asemenea celula; el este un narcisist. Narcisismul este marea obsesie a mintii moderne.
El da nastere la o sumedenie de probleme, toate lipsite de semnificatie. Exista si probleme creatoare, care conduc pe nivelele superioare de constiinta. Altele nu conduc insa nicaieri. Cel mult te scufunda si mai jos.
Iubirea creeaza probleme. Ele pot fi evitate prin evitarea iubirii, dar retineti: acestea sunt probleme esentiale! Ele trebuie experimentate, cunoscute si transcense. Si nu poti transcende o experienta prin care nu ai trecut. Iubirea este singurul lucru pe care merita sa-l faceti. Toate celelalte sunt secundare. Daca va ajuta sa iubiti, merita sa le incercati. De aceea, oricat de mare ar fi durerea, nu ezitati sa iubiti.
Foarte multi oameni iau decizia sa nu se incurce cu iubirea, dar raman blocati in ei insisi. Viata lor nu mai seamana cu un pelerinaj, cu curgerea raului catre ocean; ea ramane un lac murdar, cu apa stagnanta, din care nu va mai ramane in curand decat namolul. Pentru a-si pastra puritatea, fiinta trebuie sa curga. Raul isi pastreaza puritatea pentru ca nu inceteaza sa curga.
…
Iubirea este cel mai mare koan zen posibil. Este dureroasa, dar nu trebuie evitata. Cine o evita, evita practic cea mai mare posibilitate de a creste. Acceptati iubirea, suferiti din cauza ei, caci din aceasta suferinta se naste extazul. Orice forma de extaz se naste din agonie. Da, egoul vostru va trebui sa moara, dar cine moare in forma sa egotica se naste in forma sa divina, ca un Buddha. Iubirea va va darui primele impresii autentice legate de tao, de zen sau de sufism, prima dovada ca Dumnezeu exista, ca viata nu este lipsita de semnificatie.
Oamenii care afirma ca viata nu are nici un rost sunt cei care nu cunosc iubirea. Ei nu vor sa spuna altceva decat ca nu au cunoscut niciodata acest sentiment.
Acceptati suferinta provocata de iubire. Cine nu trece prin noaptea intunecata nu poate cunoaste sublimul rasarit de soare. Soarele nu poate rasari decat din pantecul intunecat al noptii.
Calea mea, calea norilor albi
Autor: Osho
Data primei aparitii: martie 2010
Cartea contine esenta filozofiei de viata a lui Osho si este considerata ca facand parte dintre cele mai bune 5 carti scrise de el.
Este o carte ce poate schimba vieti. Este o carte ce te poate face sa-l indragesti pe Osho; este o bijuterie literara in care descoperim un dans jucaus dintre intrebarile discipolilor si raspunsurile maestrului, dans care te poate transforma si pe tine.
Cartea te va pune in contact cu aspectele tale cele mai profunde. Daca citesti cartea in timp ce te afli in mijlocul naturii experientele pe care le vei trai pot fi de-a dreptul spectaculoase.
In Mai 1974, Osho a sustinut o serie de conferinte in care a oferit raspunsuri unor intrebari referitoare la fericire si nefericire, relatii si singuratate, ego si constiinta, energie si sexualitate, dragoste si rugaciune, logica si nebunie, meditatie si eliberare, iluminare si relatia maestru-discipol, precum si modul in care vedea el evolutia scolii spirituale care lua fiinta in jurul lui. Aceste discursuri au fost publicate mai tarziu sub numele de “Calea mea, Calea norilor albi”.
Cartea constituie o introducere in filozofia si modul de viata propus de el discipolilor si ofera o viziune inedita asupra transformarii personale profunde prin care trebuie sa treaca un cautator al intelepciunii.
Folosind norul ca pe un simbol al calatorului spiritual ce parcurge calea catre Dumnezeu, Osho reuseste sa se refere la multiplele aspecte misterioase ale existentei: furtunile, vantul, soarele, ploaia ori curcubeul ce apar in viata noastra.
Oamenii care afla de Oho pentru prima oara isi pun adesea intrebarea:”Care este filozofia lui Osho?”.
Osho a spus de nenumarate ori ca nu are nici o filozofie, nici un set de credinte, nici o dogma de predat discipolilor si ca efortul lui este mai degraba de a ne deprograma de toate filozofiile, de a ne deconditiona de toate credintele pe care le-am adoptat asa incat sa putem experimenta in mod direct si nemijlocit Adevarul.
Oricare dintre sutele de carti ale lui Osho va vor permite sa va delectati cu viziunea lui unica asupra modului in care oamenii se pot transforma. Dar daca e sa usuram efortul facut de cei care vor sa il inteleaga pe Osho si filozofia lui de viata, exista patru carti cu care se poate incepe aceasta calatorie. Sunt patru titluri clasice pe care trebuie neaparat sa le cititi cat mai repede (cu care, de fapt, ar trebui sa incepeti studiul operei lui Osho) pentru a avea o baza care sa va permita sa intelegeti mesajul si activitatea lui. Aceste patru carti sunt: “Calea mea, calea norilor albi”, “Eu sunt poarta”, “Psihologia esotericului” si “Dimensiuni dincolo de cunoscut” (nepublicata inca in Romania).
Iata cateva fragmente din aceasta carte:
Iubirea este o inflorire rara. E rara fiindca se poate produce doar atunci cand nu exista frica, niciodata inainte. Aceasta inseamna ca iubirea ii poate aparea doar unei persoane foarte profund spirituale. Cunostinta pot lega toti, sexul e posibil pentru toti, dar nu si iubirea.
…
Daca poti permite iubirii sa apara, atunci nu mai e nevoie de rugaciune, nu mai e nevoie de meditatie, nu mai e nevoie de nicio biserica, de niciun templu. Daca iubesti poti sa uiti cu totul de Dumnezeu, fiindca prin iubire iti va fi aparut totul: meditatia, rugaciunea, Dumnezeu, totul iti va fi aparut. La asta se refera Iisus atunci cand spune ca iubirea e Dumnezeu.
Omul care iubea pescarusii
Titlul in engleza: The Man Who love seaguls
Autor: Osho
Data primei aparitii: octombrie 2006
Cuprinde 12 povestiri initiatice din marile traditii ale intelepciunii, povestiri comentate de Osho.
Osho nu mai are nevoie de nici o prezentare si celor ce doresc sa afle mai multe detalii despre viata si invataturile acestui filozof de origine indiana, le recomandam, cu multa caldura, sa citeasca cartea “Autobiografia unui mistic nonconformist” aparuta la Editura Mix.
”Oamenii sunt cei care dau semnificatie vietii. Acesta este rostul miturilor. Un om nu este altceva decat un animal capabil sa creeze povestiri. Oamenii inventeaza tot felul de istorioare, unele minore, despre sotia vecinului, iar altele majore, despre Dumnezeu…”
”Miturile confera semnificatie vietii. Desi nu par altceva decat simple povestioare dragute, ele ne ajuta sa traim, sa calatorim prin aceasta lume. Toti oamenii au nevoie de ele, cu exceptia catorva alesi, care au ajuns deja la destinatie. Miturile creeaza o atmosfera umana in jurul oamenilor; fara ele, lumea ar parea impietrita.”
”Iubiti povestile. Ele nu isi reveleaza misterele decat in fata celor care le iubesc. Si va asigur ca ascund foarte multe mistere. Oamenii au ascuns in ele tot ce au descoperit vreodata. Asa se explica de ce Iisus vorbea numai in parabole, de ce Buddha nu inceta sa le spuna povesti cu talc adeptilor sai.”
Fragment din carte:
”Intr-o zi frumoasa de primavara, invatatorul le-a spus micutilor sai elevi:
– Am vazut ieri ceva interesant, si ma intreb daca ati vazut si voi acelasi lucru. Daca stiti despre ce este vorba, nu le spuneti celorlalti. Am iesit afara si am vazut ceva crescand din pamant la circa douazeci si cinci de centimetri. In varf avea o sfera pufoasa. Daca suflai in ea, creai in jur o intreaga galaxie de stele, care zburau pretutindeni. Ce a fost acest lucru, inainte de a se transforma intr-o sfera pufoasa, alcatuita din stelute?
Un copil i-a raspuns:
– A fost o floare galbena, ca un fel de floarea soarelui, dar mai mica.
– Si cum a fost inainte de a deveni o floare galbena?
O alta fetita a spus:
– A fost ca o umbreluta verde, pe jumatate inchisa, avand in mijloc ceva galben.
– Bravo! Si cum a fost inainte de a se transforma intr-o umbreluta?
Un alt copil a raspuns:
– A fost ca un fel de rozeta care iesea din pamant, alcatuita din frunze verzi.
– Perfect! Asadar, stie toata lumea despre ce este vorba?
– Despre papadie, a tunat la unison clasa.
– Si ati cules vreodata papadii?
Cei mai multi au raspuns ca da, dar invatatorul le-a spus:
– Nu, nimeni nu poate culege o papadie. Acest lucru este imposibil. O papadie este alcatuita din toate aceste lucruri pe care le-ati mentionat si chiar mai multe. De aceea, atunci cand o culegi, nu culegi practic decat un fragment din tot acest proces. Nu poti culege o papadie, caci o papadie nu este un lucru. Ea este un proces si o realizare. De altfel, orice exista in univers este un proces si o realizare, chiar si voi.
Nu poti culege nici chiar o papadie in totalitatea ei, caci totalitatea este uriasa. Cum l-ati putea prinde atunci pe Dumnezeu? Nu poti culege nici macar o floricica. Dumnezeu este intregul demers. Tot ceea ce exista in momentul prezent este Dumnezeu. Tot ce a existat vreodata este Dumnezeu si tot ce va exista vreodata este Dumnezeu. Dumnezeu nu este un obiect, ci un proces. Este atat de infinit si de vast, incat nimeni nu il poate vedea vreodata. Este imposibil. Tot ce poti face este sa te scufunzi in acest ocean al divinitatii. In acel moment, usa ti se va deschide instantaneu. Nu va mai trebui sa astepti.”
Cand pantofii ti se potrivesc
Autor: Osho
Data primei aparitii: mai 2011
Va ocupa un loc special in colectia ta de carti de Osho deoarece vorbeste despre cele mai pretioase invataturi taoise intr-un mod foarte clar si proaspat.
Cartea scoate in evidenta intelesul adanc al catorva parabole taoiste celebre insa daca doriti st folositi la maxim cartea, inainte de a citi ce spune Osho, faceti-va un pic de timp si urmariti sa gasiti propria explicatie asupra parabolelor prezentate.
Osho reuseste si in aceasta carte sa prezinte invataturile orientale (in acest caz, pe cele ale lui Chuang Tzu) intr-un mod accesibil mintii occidentale. Pe masura ce creste capacitatea noastra de a intelege conditionarile mintii nostre, creste si capacitatea nostra de a transcende mintea.
Iata si cateva fragmente din carte:
Chuang Tsu este o inflorire dintre cele mai rare, mai rara si decat un Buddha sau un Iisus. Fiindca Buddha si Iisus pun accentul pe efort, iar Chuang Tse pe usurinta. Multe se pot realiza cu efort, dar si mai multe cu usurinta. Multe se pot face cu vointa, dar si mai multe abandonand vointa. Iar tot ceea ce obtii prin vointa va ramane mereu o povara pentru tine; se va crea un conflict permanent, o tensiune interioara, lucrul obtinut putand fi pierdut in orice moment. Trebuie sa il mentii continuu – iar mentinerea lui consuma energie, mentinerea lui va sfarsi prin a te irosi. Doar acel lucru la care ajungi cu usurinta nu va fi nicicand o povara pentru tine si doar ceea ce nu e o povara poate fi vesnic. Numai ceea ce nu e catusi de putin impotriva firii poate ramane cu tine pururea. Chuang Tsu spune ca la real, la divin, la existential poti ajunge daca te pierzi cu totul in el. Chiar si efortul de a ajunge la el devine o piedica – si atunci nu te mai poti pierde. Chiar si efortul pe care-l faci ca sa te pierzi constituie un obstacol. Cum ai putea face un efort ca sa te pierzi? Toate eforturile se nasc din ego, iar prin efort, egoul e consolidat. Egoul reprezinta boala. De aceea trebuie sa renunti la orice efort, nu e nimic de facut; trebuie sa te pierzi cu totul in existential. Trebuie sa devii din nou asemenea unui copil mic, abia nascut, care nu stie ce e bine, nu stie ce e rau, nu cunoaste niciun fel de distinctii. Odata ce au aparut distinctiile, odata ce stii ca asa e bine si invers e rau, te-ai imbolnavit deja si esti departe de realitate.
Cand iti e usor, atunci e bine. Incepe bine si-ti va fi usor.
Si acesta este criteriul: daca, atunci cand faci ceva, simti ca ti-e usor, atunci e bine. Daca iti e incomod in orice fel, atunci ceva nu e bine. Daca esti incordat inseamna ca viata ta nu curge cu usurinta. Cand nu poti sa dormi, nu poti sa te relaxezi, nu poti sa te detasezi inseamna ca viata ta nu e usoara – inseamna ca urmaresti lucruri dificile, imposibile. Schimba-ti stilul de viata, caci te afli pe un drum gresit. Incepe bine si-ti va fi mereu usor, incepe bine si vei fi mereu odihnit – acesta este criteriul. Priveste intotdeauna la ce se intampla in tine atunci cand faci ceva: daca ai un sentiment de pace, de odihna, daca te simti bine in pielea ta, relaxat, atunci e bine. Acesta si numai acesta este criteriul. Ce e bine pentru tine ar putea sa nu fie bine pentru altcineva, tine minte si asta. Fiindca s-ar putea ca ce e usor pentru tine sa nu fie usor pentru altcineva – pentru el altceva poate sa fie usor. Deci nu are cum sa existe o lege universala in aceasta privinta. Fiecare individ trebuie sa afle singur ce anume e usor pentru el. Nu asculta la ce spune lumea, fiindca exista oameni care ar vrea sa-ti impuna legile lor. Acesti oameni sunt dusmani, sunt criminali.
Niciun om care a inteles viata n-ar vrea sa-ti impuna ceva. El nu va face decat sa te ajute sa traiesti cu usurinta, astfel incat tu sa poti afla singur ce ti se potriveste.
Retineti lucrul acesta: atunci cand copilul e fericit, nu creati niciodata in mintea lui asocierea cu ceva rau, altminteri adanc in mintea lui se va inradacina ideea ca fericirea e un lucru rau.
Credeti ca va aflati aici datorita societatii; credeti ca va aflati aici datorita moralitatii si aiurelii care tine de ea; credeti ca va aflati aici datorita Bibliei, Coranului, Gitei. Nu! Natura exista in absenta oricaror legi. Ea isi are legile ei intrinsece, dar nu e vorba despre legi aprobate de oameni. Ele n-au nevoie de aprobarea voastra; exista dintotdeauna, iar viata le urmeaza mereu. Daca nu intervii in niciun fel, vei ajunge la destinatie imediat; daca intervii in bunul mers al vietii, atunci dai de necaz. Asa ca atunci cand te afli in suferinta, in necaz, sa stii ca te-ai opus legilor naturii. Pana cand nu incetezi sa te mai opui, nu e nimic de facut. La asta se rezuma intreg mesajul lui Chuang Tsu: nu te opune naturii. Permite-i sa se desfasoare, urmeaz-o, increde-te in ea. Din ea ai venit, ea iti e mama, ea e izvorul; iar intr-o zi te vei intoarce la ea – ea e destinatia ultima. Si-atunci de ce, intre acestea doua – venirea si plecarea ta – sa i te opui, de ce sa lupti?
El insa era fericit si a ramas sincer fata de tao al sau, fata de natura sa interioara. Si a zis: „Alta cale nu e posibila. Daca suferiti, suferiti din cauza asteptarilor voastre, nu din cauza mea.” Esti aici ca sa te implinesti pe tine insuti, ceilalti sunt aici ca sa se implineasca pe ei insisi. Daca asteapta ceva de la tine, e problema lor; vor suferi, dar tu n-ai de ce sa devii fals pentru ei. Fii sincer fata de natura ta interioara si ajuta-i pe ceilalti sa fie sinceri fata de natura lor. Asta numesc eu un om religios. Un om religios e acela care e sincer fata de natura lui launtrica si ii ajuta pe ceilalti sa fie sinceri fata de propria lor natura. Te afli aici ca sa-ti implinesti destinul, iar ceilalti sunt aici ca sa si-l implineasca pe-al lor. Nu astepta nimic din partea lor, altminteri ii vei determina sa faca lucruri de ochii lumii, ii vei transforma in mincinosi. Nu astepta nimic de la nimeni si nici nu implini tu asteptarile pe care le au ceilalti fata de tine.
E anevoios, dar asta inseamna sannyas, la asta se refera el. Nu hrani asteptarile nimanui cu privire la tine. Nu le da celorlalti catusi de putin de inteles ca ai fi dispus sa le implinesti asteptarile. Oricat de mult ai avea de suferit din aceasta cauza, fii gata sa suferi, dar nu le permite celorlalti sa aiba asteptari in ceea ce te priveste. In caz contrar, lumea te va inchide in ea si asa apare intemnitarea.
Leave a Reply