Posted by
Ilă Citilă on Sep 15, 2012 in
Roman |
0 comments
- autor:Ghosh, Amitav
- editura:Taj
- nr:304
- titlu:Linii de umbră
- aparitie:2011
- slider_style:default.css
- slide_redirect_url:http://www.bookiseala.ro/amitav-ghosh-linii-de-umbra/80134.html
- views:81
Deşi O MARE DE MACI (finalist Booker Prize) şi PALATUL DE CLEŞTAR (nominalizat la Commonwealth Writers Prize, dar retras de autor din cursă) au fost cele care au adunat marile premii occidentale, LINII DE UMBRĂ este considerat de cititorii profesionişti cel mai bun roman scris vreodată de Ghosh.
Subiectul din Linii de umbră este original, complex, inovator, greu de uitat… Începând la Calcutta, în anii şaizeci, romanul lui Amitav Ghosh urmăreşte două familii – una din Anglia, cealaltă din Calcutta – ale căror vieţi se întrepătrund în mod tragic. Naratorul, căruia nu îi aflăm numele, încearcă să recompună, din amintiri personale, frânturi de conversaţie şi povestiri ale altora, viaţa celor care i-au marcat existenţa, începând cu Ila, verişoara pe care o iubeşte de când se ştie, şi sfârşind cu Tridib, verişorul, personaj învăluit în mister. Conştient că există ceva care îi scapă, povestitorul urmăreşte mersul evenimentelor înainte şi înapoi în timp, de la izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial şi până la sfârşitul secolului al XX-lea, de-a lungul mai multor decenii de violenţă în Bengal, dovedind o sensibilitate ieşită din comun, o inocenţă care transformă povestea lui într-o cronică personală, inteligentă şi dureroasă a vremurilor pe care le trăieşte. Şi în sfârşit un secret copleşitor i se dezvăluie, când e prea târziu, pentru toţi cei implicaţi.
Adauga in cosul de cumparaturi.
L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.
Leave a Reply