„Amintiri deghizate este cartea cea mai frumoasă scrisă de cel care a semnat Ovid. S. Crohmălniceanu. Aici şi-a pus în joc şi talentul de prozator, şi pe cel de critic. Aici şi-a folosit atât calităţile de fin observator al oamenilor din preajmă, cât şi reflecţiile proprii asupra vieţii.
Cartea învie întâlniri cu oameni care au intrat de mult în paginile istoriei literare: Hortensia Papadat-Bengescu, Sadoveanu, Arghezi, Camil Petrescu, Ion Barbu, G. Călinescu, Paul Celan şi, mai apoi, Marin Preda, Ion Caraion sau «tinerii optzecişti». Este, aşadar, o istorie literară trăită. Sunt pagini despre latura histrionică a lui Arghezi, Călinescu sau Stancu la care cititorul râde efectiv în hohote. Dar anecdotele cu scriitori nu alunecă spre derizoriu, ci pun în lumină o zonă neştiută a omului sau a felului său de a scrie: critica literară e deghizată în amintire.
Amintiri deghizate este o carte despre mari scriitori care au jucat până la capăt într-o piesă istorică foarte crudă.“ (Ioana PÂRVULESCU)
Leave a Reply