De Marius Ghilezan
Poetul optzecist George Lână a simţit că lucrurile se aşază mai bine la maturitate şi a despicat cu gingăşie Tulpina-i Nevăzută într-un panel vitruvian exact la vârsta numărului de poeme din carte: 50. Dialogul permanent cu Dumnezeu din volum, eu îl simt ca o închidere perfectă în cercul vieţii. Cu o scriere tăioasă, ascunsă, dar liberă de constrângerea predictibilului, poetul timişorean îmbracă boema în frac, între rubinul cireşelor de Chişoda şi toamna clopotarului care cutremură prunii din sat transpare starea de împăcare. Cuvântul, Dumnezeirea, Tulpina, toate cu majuscule cum îi plac autorului, reprezintă Sfânta Treime a cărţii Tulpina Mea Nevăzută / My Unseen Stem. În economia de cuvinte apare des Calea lactee, dar şi fotonii razelor, ca semne al trecerii sufletului dincolo de limita suportabilă a culpabilităţii dintre femei, poezie şi moarte.
Volumul e dens, precum tulpina unui mileniu creştin. Curajoasă abordare a miturilor trecerii, dar şi coperta marca Traian Abruda, un alt artist de forţă din vestul ţării. (Păcat că auriul nu transpare printre pixellii ecranului n.a.)
E atât de dens necuprinsul încât cartea se poate cuprinde în milisecunde. Artistul a încercat să ne spună simplu, precum Marc Chagall: „dragostea e culoarea.” În traducere poetică: viaţa e versul şi nimic mai mult. Foarte econom în cuvinte, se simte simplitatea omului trăit la ţară, dar şi filosofia simplă a artistului care se reinterpretează: „Mă cercetam de două decenii, / fulgerător un gând fecund,/ mai transparent decât albuşul de ou / mai hrănitor ca toată Antichitatea / străbătu spaţiul dintre două secunde / şi puse stâpânire pe mine. / Fierbinte, puternic şi nou.”
O menţiune specială se cuvine traducătoarei Otiliei Szekereş care nu a pierdut firul englez între cucuvăi, uine şi borzi, cuvinte care-mi aduc aminte de Banatul devenirii mele.
Obsesia pentru spaţiul dintre două secunde este o sublimare a efemerului şi o cuprindere seniorală a sensului profund al vieţii. die Dichter!
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply