Opera literară trebuie îmbinată și cu o misiune socială, de învățare a oamenilor. Lecturile despre toleranță, pace și înțelegere au stins cele mai profunde conflicte din societate. A citi despre conflict, ură și dezbinare poate fi o lecție pe care adeseori omul o uită.
Marea conștiință israeliană scriitorul Amos Oz a scris o carte despre tentația de a fi fanatic, despre neînțelegerile profunde între evrei și palestinieni. Criza dintre Israel și Palestina nu se datorează valorile islamului, afirmă Oz.
Diferența dintre fanatism și pragmatism, fanatism și pluralism, fanatism și toleranță este o linie sensibilă de demarcație pe care oamenii o încalcă fără remușcări. De ce suntem fanatici?
Amos Oz vorbește despre Sindromul Ierusalim, un sindrom care agită interior omul și îl provoacă să facă lucruri la care nu s-ar gândi. Aerul Ierusalimului te incită la pasiuni greu de stăpânit, afirmă Amos Oz. Autodeclarat ca un expert în fanatism comparat Amos Oz a fost aspru criticat de conaționalii săi datorită vederilor pro-pace și afirmațiilor că în zonă trebuie să există două state, unul israelian și unul palestininan.
Leacurile fanatismului sunt câteva la număr și sunt ușor de aplicat. Primul și cel mai important leac este simțul umorului, al doilea este poziționarea în locul celuilalt și nu în ultimul rând capacitatea de a percepe corect dimensiunea tragică a realității înconjurătoare.
Evreii israelieni pot să afirme că Israelul este singura lor țară, moștenită din istorie. Palestinienii afirmă același lucru despre pământul disputat. Amos Oz crede că esența conflictului este propietatea casei, cine este proprietarul adevărat al acestui pământ, conflictul este unul pur de nivel geografic și geoistoric.
Amos Oz a lansat dictonul faceți pace, nu dragoste. Pacea este mai trainică decât dragostea. Scriitorul israelian se intitulează ca fondator al Ordinului Linguriței. Focul în lume este mare, fiecare om are în mâna lui o linguriță de apă, astfel putem stinge marele foc prin voința a milioane de oameni. Cheia rezolvării conflictelor este la toți oamenii.
Subliniind antisemitismul visceral al secolului XX Amos Oz vorbește despre tatăl său care în anii 1930 întâlnea pe ziduri sloganuri precum “Evreilor, cărați-vă în Palestina” . Călătorind peste câteva decenii tot în Europa tatăl lui Amos Oz vede scris pe aceleași ziduri „Evreilor, cărați-vă din Palestina” . Aceasta este dimensiunea antisemită a Europei care a provocat multă suferință.
Cum să lecuiești un fanatic este o carte care ne incită la reflectarea unor adevăruri. Amos Oz a scris o carte de eseuri în care deplânge neînțelegerea oamenilor și lipsa acestora de compasiune față de celălalt.
De acelaşi autor:
Poveste despre dragoste şi întuneric
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply