În vara anului 1936, în închisoarea din Santiago de Compostela, un pictor desenează, cu un creion de tâmplărie, Porticul Gloriei din catedrala oraşului; în desenul lui, camarazii de detenţie îşi împrumută chipurile apostolilor şi profeţilor. Un gardian, viitorul lui asasin, îl priveşte fascinat… După ce îl va executa rapid, ca să îl scutească de torturile falangiştilor, va păstra, ca pe un trofeu, creionul lui de tâmplărie.
Creionul pare să scoată la suprafaţă tot ce este mai bun în fiecare dintre posesorii săi; nici Herbal, gardianul, nu se poate sustrage acestei forţe. Urmărindu-l cu zel pe doctorul Daniel Da Barca, şi înainte de detenţie, şi în timpul detenţiei, ajunge să ştie totul despre el – nu numai care îi sunt convingerile politice, dar şi pe cine admiră, pe cine ajută şi, mai ales, pe cine iubeşte. Fără să-şi dea seama, Herbal ajunge un fel de protector din umbră al doctorului Da Barca. După mulţi ani, citind într-un ziar ştirea morţii acestuia, Herbal este din nou stăpânit de forţa magică a creionului şi începe să spună povestea…
Tradus în douăzeci de limbi şi ecranizat în 2003 în regia lui Antón Reixa, Creionul tâmplarului împleteşte subtil istoriile mărunte ale personajelor (dragostea, tandreţea, camaraderia şi demnitatea în cele mai vitrege condiţii) cu istoria mare, aceea care impietează asupra vieţii. Rezultatul este un mozaic de melancolie şi speranţă, din care răzbat atât strigătele disperate ale protagoniştilor, cât şi cele ale unui întreg popor ale cărui libertăţi ajung să fie grav îngrădite.
„Un roman superb, plin de sensibilitate şi de compasiune.“
Adauga in cosul de cumparaturi.
Leave a Reply