Turneul de promovare a volumelor Scara leilor, de Doina Uricariu.
În perioada 27 iunie-1 iulie, în cinci oraşe din ţară va avea loc lansarea volumelor Scara leilor, semnate de Doina Uricariu, apărute recent la editura Polirom, în colecţia „Ego-grafii”.
Cele două volume au fost lansate pe 21 iunie la Deva şi pe 23 iunie la Alba-Iulia.
Program lansări:
• Luni, 27 iunie, de la ora 17.30, la Galeria Pro Arte (Str. Alexandru Mocioni, nr. 3) din Lugoj
Vor prezenta: Simona Avram, Cristian Ghinea, Constantin Buiciuc, Ela Iakab şi Adriana Weinmer
• Marţi, 28 iunie, de la ora 16.00, în Sala 1 Decembrie 1918, Primăria Municipiului Caransebeş (Str. Piaţa Revoluţiei, nr. 1)
Vor prezenta: Nicu Bolovan şi Nelu Jorz
• Miercuri, 29 iunie, de la ora 18.00, la Librăria „Cartea de nisip” (Str. V.V. Delamarina, nr. 1) din Timişoara
Vor prezenta: Vasile Docea şi Robert Şerban
• Joi, 30 iunie, de la ora 18.00, la Librăria Corina (Str. Mihai Eminescu, nr. 2) din Arad
Va prezenta: Gheorghe Schwartz
• Vineri, 1 iulie, de la ora 18.00, la Biblioteca judeţeană „Antim Ivireanu” (Str. Carol I, nr. 26) din Râmnicu Vâlcea
Va prezenta: Petre Pistol
Cele două volume intitulate Scara leilor continuă periplul memoriei început în Maxilarul inferior (Premiul Cititorilor oferit de Observator cultural) cu povestea tatălui autoarei, ofiţerul invalid de război Gheorghe Uricariu, şi reconstrucţia Europei, asemeni unei reconstrucţii a unei părţi anatomice distruse de un glonte exploziv.
Cititorul află enorm de multe lucruri despre România anilor 1941-1947, despre condiţiile care au schimbat destinul nostru în următoarele decenii, dar şi în perioada tranziţiei post-comuniste. Descoperă adevăruri incredibile, taine îngropate în corespondenţa diplomatică şi rapoartele serviciilor secrete. Istoria are o parte vizibilă şi o parte ascunsă, precum faţa lunii, o parte retorică, declarativă şi alta reală, tăinuită, ascunsă ochilor lumii de marii decidenţi care acţionează subteran, ca şi cum ar fi instrumentată de forţe oculte.
Doina Uricariu îşi construieşte amplul excurs memorialistic şi documentar urmărind pas cu pas mărturiile Regelui Mihai, ale arhivei exilului Majestăţii Sale de la Versoix pe care a cercetat-o în noiembrie-decembrie 1990, cu documente diplomatice emise de servicii secrete, documente care pun în lumină lupta anticomunistă a României din prima clipă a ocupaţiei sovietice.
În anul în care Majestatea Sa Regele Mihai împlineşte 90 de ani, apare o carte a cărei existenţă s-a anunţat încă din 1990, cînd Doina Uricariu a făcut primul interviu cu regele Mihai, publicat în România literară, chiar în 23 august 1990.
Leave a Reply