În aceasta lucrare transpare demersul constant al autorilor pentru cunoasterea faptei „criminale”, fiind definita actiunea umana, din punct de vedere moral, pentru ca, prin raportarea la consecintele acesteia, sa se poata aprecia daca a fost comisa de catre o persoana responsabila si de ce nu este acceptata din punct de vedere juridico-moral.
Întemeierea actelor umane trebuie sa aiba ca punct de referinta responsabilitatea individuala, care determina efecte sociale pozitive. Lucrarea indica modul de perceptie al realitatii prin zestrea organica si interventia unor predispozitii sub forma tulburarilor comportamentale. Raportul dintre factorul ereditar, însusirile individuale si interventia factorului social si educational impune temeiurile pentru un tip de reguli comportamentale privind anumite actiuni. Este prezentata natura unor boli mintale si comportamentul „criminal” al bolnavilor mintali.
Conexiunile vietii determina mari conflicte, ca alternativa a deteriorarii fizice si mentale a toxicomanilor. Continând, în principiu, o perspectiva completa asupra regulilor comportamentale ale alcoolicului, narcomanului si drogatului, sunt analizate atitudinile tipice din realitate si corespondenta acestora.
Inteligibilitatea si intersubiectivitatea derivate din modificarile de constiinta sunt analizate în actele de hipnoza si actele parapsihologice. Urmare a tulburarilor fiziologice, reduse doar prin efectuarea prelevarii si transplantului, se ofera o ultima întemeiere fundamentala donatorului si primitorului de organe umane.
În cadrul tulburarilor comportamentale, produse de factorii ambientali se explica în mod direct motivele pentru care se impune acordarea dreptului individului la autodeterminare comportamentala, dar si despre obligatia societatii de a-l trage la raspundere, chiar daca acesta este: analfabet, stresat, sinucigas, abuziv, escroc, santajist, seducator sau huligan.
De aceiaşi autori
Leave a Reply