Orhan Pamuk – Cartea neagră

1Premiul Nobel pentru Literatură, 2006

„În aspiraţia sa de a regăsi sufletul melancolic al oraşului său natal a dezvăluit un nou simbolism al înfruntării şi împletirii culturilor”

Un tânăr avocat pornit în căutarea soţiei sale dispărute pătrunde pe nesimţite în cot­loa­nele tulburi ale istoriei moderne a Turciei, dar şi ale propriei vieţi, parcurgând treptele unei iniţieri halucinante, care oscilează între reali­tate şi ficţiune… Urmează un lung pe­riplu printr-un Istanbul suprarealist, copleşit de istorie şi de troiene, o poveste plină de mister şi melancolie, cu personaje care apar şi dis­par, lăsându-şi în urmă tainele, într-o lume labirintică şi neliniştitoare, făurită din visuri imposibile şi din coşmaruri stă­rui­toa­re…

Fie­care poveste adăposteşte o altă po­veste, într-o înlănţuire fără sfârşit în care se împletesc trecutul şi prezentul, identitatea şi memoria, dragostea şi uitarea, viaţa şi moartea…
Un autentic arabesc pamukian, înţesat cu asasinate, piste false, aluzii la filme turceşti şi americane, digresiuni pe tema misticii isla­mice, a descifrării simbolisticii de pe chipu­rile umane şi a meşteşugului confecţionării de ma­nechine.

De acelaşi autor

Zăpada

Fortăreaţa albă

Mă numesc Roşu

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *