Cum a murit Iuliu Maniu?

Marele om de stat Iuliu Maniu a murit în ziua de 5 februarie 1953 la Penitenciarul din Sighet, după o lungă şi grea suferinţă, ca urmare a anilor de tortură la care a fost supus. Unificatorul şi creatorul statului naţional modern, fost prim ministru al României, fost şef al PNŢ şi al Partidului Naţional Român din Transilvania, fost membru în Parlamentele din Bucureşti şi din Budapesta, fost şef al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, avocat al Mitropoliei Greco-Catolice din Blaj, nobil din Bădăcin şi lider al Opoziţiei democratice, apropiat al regelului Mihai, s-a sfârşit în chinuri cumplite, iar rămăşiţele sale pământeşti, fiind aruncate într-o groapă comună de caralii ţapinarului Vasile Ciolpan, conducătorul închisorii, ulterior, culmea, decorat de Emil Constantinescu. Ulterior i s-a retras printr-un ordin al aceluiaşi preşedinte.

Valeriu Sterian pe versuri de Corneliu Coposu: Ruga

În iarna anului 1953, Maniu avea vârsta de 80 de ani. Era singur într-o celulă de 2/3 metri. Paralizase. Nu-şi mai simţea trupul de la atâtea bătăi. Perfect lucid, însă, asculta rugăciunile cardinalului Hossu. Un gardian cu frică de Dumnezeu i-a facilitat lui Corneliu Coposu un ultim dialog cu înţeleptul de la Bădăcin. „Ei voi sfârşi aici. Această nenorocire va mai dura vreo 20 de ani, după care va trebui să reangajezi PNT-ul în lupta pentru democraţie”, aşa i-ar fi spus atunci secretarului său particular.
———————————————————————————

Jur în fata lui Dumnezeu, pe constiinta si onoare ca îmi voi jertfi viata pentru
triumful cauzei comune românesti… !
Je promet devant Le Seigneur, et j’y m’engage sur conscience et sur honneur,
que je sacrifierai ma vie pour que l’intérêt suprême de tous les Roumains puisse
triompher… !

(Iuliu MANIU)

———————————————————————————–
Conform mărturiilor preotului bănăţeaan Raţă, când a fost adus să convieţuiască în celulă cu Maniu, marele om politic avea picioarele putrezite, în nişte pantaloni ca de tablă. A cerut o găleată de apă caldă, l-a spălat pe bătrân şi i-a tăiat cu o foarfecă primită de la un gardian milos armura de puroi, putreziciune şi umezeală. I-a curăţat escarele, dar picioarele erau deja necrozate. I-a îndepărtat viermii din ţesuturile moarte. A fost lucid, conform mărturiilor preotului, până în ultimul moment al vieţii pământene: „Mergeţi şi vestiţi cauza noastră”, i-ar fi spus pe patul de moarte.
In ziua de 5 februarie, trupul său neînsufleţit a fost pus într-un sac. Deţinuţii care au supravieţuit regimului de exterminare au mărturisit că vestea s-a răspândit prin limbajul morse. Pe scări, se auzea zgomotul ţestei sale care lovea lespezile de piatră. Ar fi fost, conform unor mărturii, dus fie în satul Giuleşti, nu departe de închisoare, fie în groapa comună a închisorii.
Regimului îi era frică şi de moartea ziditorului României moderne. Vasile Ciolpan ar fi comunicat, conform arhivelor, la Bucureşti, doar atât: „În celula nr…s-a stins lumina”.
Iuliu Maniu nu are nici azi un loc de veci.
Dumnezeu să-i ierte pe criminali. Sufletul marelului român e demult la dreapta Tatălui.

Scris de Marius Ghilezan

Marius Ghilezan a publicat prima carte în anul 2000. "Cum să reuşeşti în viaţa politică", apărut la Editura Active Vision, A scris primul roman sportiv post-decembrist, „Furia” (Editura Humanitas, 2005), inspirat din viaţa unui suporter al echipei Poli Timişoara; a mai publicat eseurile: „Hoţia la români” (Editura Runa, grupul Corint, 2008) şi „ImpostURA – despre snobism şi puterea falsului”, Editura Corint. În 2012 a reeditat Manualul de campanie electorală – cu elemente de New Media şi a publicat volumul de versuri “Medi – cu ochiul sticlos” (Brumar). În 2014, cartea „Corneliu Coposu – 163 de vorbe memorabile” (Editura Vremea) şi “Anatomia succesului – Marius Ghilezan de vorbă cu Dorin Sarafoleanu” (Editura RAO). Este coautor al cărţii "Idolii forului". A publicat peste 10.000 de articole în "România liberă", "Luceafărul de dimineaţă", "Timpul," Revista "22", "Dilema veche", "Timişoara," "Evenimentul zilei", "Cotidianul". Este coordonatorul site-urilor: bookiseala.ro, buchiseala.ro, happymed.tv

6 Responsesto “Cum a murit Iuliu Maniu?”

  1. vioricanica spune:

    cutremuratoare marturisire , pentru marele om si marele martir al romanilor cred ca trebuie sa fim increzatori in viitorul nostru

  2. tineret spune:

    Domnul sa odihneasca in pace sufletull lui si sl al tuturor luptatorilorTarii Romanesti

  3. Serban Nicolescu spune:

    Ba sa nu-i ierte, de aceea s-a ajuns aici, iertam, iertam si vine alt dictator.
    Sa invatam si de la alti crestini care nu iarta chiar orice si pe oricine

  4. Serban Nicolescu spune:

    Maniu a fost tratat nemeritat, de la Carol II si pana a murit. Un om care a salvat Viena de prabusire in 1918 (cu consecinte grave pentru cei din jur), care a adus Ardealul la tara, a fost tratat ca un pericol public si omorit prin tratamentul aplicat, ca un criminal de drept comun. Si calaii (unii) mai sunt bine-mersi. Oribil

  5. Groza Mircea spune:

    Cum se face manipularea:Presedintele(TB)in parlament a condamnat comunismul,dar decoreaza comunistii,iar fostii detinuti sunt marginalizati.In doua ziare din SU (articole platite)se elogiaza actiunea lui TB de condamnare a comunismului.

  6. Georgeta spune:

    Din pacate, asa a murit Marele Om. S-au facut asa de putine lucruri pentru cunoasterea istoriei adevarate ! Cati tineri cunosc cum au luptat si murit romanii martiri in inchisorile comuniste? Cei ce persifleaza astfel de momente si oameni o fac din necunoastere. Istoricii, profesorii in scoli ar trebui sa fie cei care sa faca cunoscuta istoria adevarata: despre marii oameni politici, monarhie etc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *