Ştefan Niculescu ne-a lăsat o moştenire deosebit de preţioasă, atât ca autor al unor capodopere unanim apreciate în ţară şi în străinătate, cât şi ca un valoros muzicolog şi exeget al creaţiei enesciene. Contribuţiile sale în domenii atât de specifice, cum ar fi heterofonia (unde intră în polemică cu Boulez) sau heteromorfia, se traduc în pagini muzicale de o excepţională valoare şi originalitate.
Mult apreciat de personalităţi de talia lui Ligeti, cu care a dialogat de la egal la egal, prezent în marile concerte şi festivaluri internaţionale, precum şi în cataloagele unor prestigioase edituri străine şi, bineînţeles, româneşti, Niculescu a fost şi acel extraordinar profesor care a îndrumat multe generaţii de viitori compozitori, printre care şi pe autorul acestei cărţi.
Continuând „filonul bizantin“, ultima sa capodoperă, Recviemul Românesc „Pomenire“, avea să fie, ca şi la Mozart, premoniţia propriei treceri în lumea veşniciei pe care, oricum, creaţia sa i-o asigurase.
Adauga in cosul de cumparaturi.
O carte extrem, extrem de dramatica (cel putin mie asa mi-a parut mai ales prin acumularea de tensiune de-a lungul celor 10 capitole, care plaseaza punctul culminant in contextul unui final neasteptat). Este cutremurator destinul unui initiat care, la fel ca si Mozart, si-a depasit propriul destin prin propria opera.
Stie cineva de unde se poate cumpara aceasta carte a scriitorului Adrian Mociulschi?
O puteti comanda si la noi, direct pe adresa de mail, carteaprinposta@bookiseala.ro.
Ila