Editura Noi – Arta romanică

Limbajul artistic romanic caracterizează global Europa secolului al XI-lea şi prima jumătate a secolului al XII-lea, dar primeşte diverse interpretări în funcţie de regiune.

Se poate vorbi într-adevar de o artă europeană, deşi acastă perioadă este una de extremă fragmentare geopolitică. Însă referinţa culturală comună şi identitatea funcţiilor atribuite artei şi a aşteptărilor pe care le provoacă, fac să se degaje o unitate substanţialî din creaţia acestei perioade cu un context istoric ale cărui orizonturi, în special umane, se lărgesc. O nouă mobilitate a oamenilor şi a mărfurilor caracterizează Europa începând cu mijlocul secolului al XI-lea, ca urmare a revigorării economice şi comerciale, a cuceririlor militare şi, mai mult, a practicii pelerinajelor. În paralel cu impulsul expansionist care a declanşat expediţiile militare în Occident, Reconquista şi cruciadele, s-a dezvoltat şi un program asiduu de construcţie pe plan tehnic a soluţiilor arhitecturale romanice, precum tavanul boltit, a permis realizarea unor construcţii la scară monumentală. Biserica este protagonista indiscutabilă a scenei artistice şi marea stăpână a comorilor artistice. Ea este păzitoarea lor şi a faimoasei via salutis proclamată de către mulţimea austeră a statuilor care populează şi animă portalurile marilor catedrale.

Order Arta romanică Preţ redus @ RON59,90

Adauga in cosul de cumparaturi.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *