Sub conducerea lui Calman, un copil al străzii cu pregătire de interlop, copiii pun stăpânire pe un tren de vacanţă, care trebuia să îi ducă în tabără la mare, inchizându-şi profesorii în compartimente. Ceea ce era pentru majoritatea excursioniştilor doar o luptă de Spider-man şi Ninja s-a transformat într-o luptă adevărată, cu pistoale şi morţi. Mai mult, ei solicită „drepturi”, spre deruta autorităţilor şi a părinţilor, care nu ştiu cum să reacţioneze la provocări. să meargă pe unde vor, ameninţând mecanicii de locomotivă.
Premierul şi preşedintele profită de criză pentru a o transforma în capital politic, ziariştii şi oamenii de televiziune întreţin şi ei tema delincvenţei juvenile, pentru a avea „material de lucru” într-o perioadă fără subiecte. Cazul trenului oprit abuziv ajunge rapid pe prima pagină a ziarelor din Occident şi pe Internet, agenţiile internaţionale de ştiri trimit corespondenţi, ziariştii români se mobilizează şi ei isteric. Imaginea ţării suferă din nou în afară. Presa internaţională este plină de imagini şi de texte vitriolante despre un stat incapabil să-şi gestioneze situaţile de criză.
Adevărul este decriptat pe net. Acolo, nebunia pare că-şi găseşte explicaţia. Şi nu uitaţi că aceasta a apărut în 2005, cu mult înainte de explozia netului.
Descrierile din Cruciada copiilor sunt uneori prea lungi, inexistenţa unor personaje cu corporalitate literară, pierderea adeseori a firului epic în detalii fără rost, un erotism exagerat vârstei subţiază consistenţa unei întâmplări, scenariu de film.
Florina Ilis a primit pentru această carte aprecieri unanime din partea criticii şi a cititorilor, precum şi Premiul CARTEA ANULUI 2005, acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul, Premiul revistei Cuvântul pentru proză şi cel oferit de Radio România Cultural. Este tradusă în cinci limbi. Recent, i s-a oferit Prix du meilleur livre étranger.
De acelaşi autor
Leave a Reply