Charlotte Bronte – Jane Eyre

Considerat unul dintre cele mai bune romane ale literaturii englezeşti, Jane Eyre a fost publicat pentru prima dată în 1847.

O parte din întâmplările relatate în roman sunt inspirate din viaţa scriitoarei, prezentând viaţa unei orfane care are parte de o copilărie grea şi plină de neajunsuri, urmată de un destin complicat. Familia în cadrul căreia Jane creşte o trimite la şcoală nu pentru că ar fi fost preocupată de educaţia fetei, ci pentru a scăpa de ea. Apoi, cu gândul la un viitor mai bun, Jane Eyre acceptă postul de guvernantă la Thornfield Hall, o moşie magnifică, unde stăpân este Edward Rochester, un bărbat impunător, inteligent şi energic, de două ori mai vârstnic decât ea. Romanul continuă cu un şir de evenimente mai mult sau mai puţin ciudate, ce îşi găsesc finalizarea în faţa unui altar.

Jane Eyre este una din primele eroine ale literaturii universale care poartă în sine dorinţa de a se elibera din viaţa de casnică impusă, regăsindu-se printre primele femei care luptă pentru o viaţă bazată pentru valorile sale personale.

De acelaşi autor

Profesorul

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *