Radu Aldulescu citind din Ana Maria şi îngerii

La o ediţie recentă a clubului de lectură de la Institutul Blecher, Radu Aldulescu a citit din Ana Maria şi îngerii, ultimul său volum care va apărea la Editura Cartea Românească.“Este vorba despre un roman care urmăreşte istoria personală a unei femei care fuge din România, în 1987, împreună cu fiica ei care va muri la vârsta de 20 de ani, din cauza medicilor vienezi,” mărturiseşte autorul care s-a documentat strict şi a lucar aproape un an la proiect.  Iniţial trebuia -aşa cum mărturiseşte autorul – să fie un scenariu, dar ‘pedofilia a speriat şi a rămas cartea.” Capitolul “Vremuri în schimbare – băieţi buni şi de treabă” a fost îndelung comentat de cei prezenţi.

Urmând sfatul lui Claudiu Komartin, amfitrionul reuniunii,  “fiţi direcţi şi critici”, Bogdan Perdivară a acuzat un abuz de personaje şi o stilistică nearanjată.  „De regulă, e complicat să ne facem o părere dintr-un singur fragment al unui roman, dar cred că deja avem experienţă în a comenta capitole de proză”, a afirmat Komartin care s-a referit la Amantul colivăresei, cartea lui Aldulescu care “a făcut istorie în literatura română recentă”, scuzând  autorul.

Cătălinei George i-a plăcut “stilul relaxat al prozei” şi “ironia caldă în care sunt ţinute personajele.” C.K. a sesizat că „proza curge pe alocuri în aglomerări de detalii, bolovănoasă ca, uneori, Sufocare de Palahniuc”.

Ionel Ciupureanu, “un poet despre care nu foarte multă lume ştie, chiar dacă a publicat până acum cinci volume de versuri”, a citit noile sale creaţii literare, „sub lumina unde mă aflu”.

Venit pentru prima dată la Institutul Blecher, Constantin Abăluţă a spus că “fragmentul de proză citit astăzi nu l-a servit pe Radu Aldulescu. „Aş fi vrut acţiune, personaje dezlănţuite, dar din acest capitol nu se vede forţa romanului care, nu ma îndoiesc că există. Ca poet, n-am avut ce să degust.”
De poezia lui Ciupureanu, Abăluţă s-a arătat extrem de încântat, mai ales că îl cunoaşte pe autorul ei de mult timp, a şi scris despre volumul Fălci. Îl consideră “teribil de consecvent, deşi volumele lui descoperă altă faţetă” şi subliniază “un cinism dublat de un existenţialism epurat din Samuel Beckett.”

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

8 Responsesto “Radu Aldulescu citind din Ana Maria şi îngerii”

  1. echipa ifra spune:

    asteptam cu nerabdare aparitia acestei carti.
    Multe salutari d-lui Aldulescu
    Fam Balanescu
    si echipa Ifra

  2. dana spune:

    Am cunoscut acest om minunat Radu Aldulescu cu ocazia sederii dinsului la Arad.
    Va dorim multa putere de munca la noua d-voastra carte Ana Maria si ingerii,pe care o asteptam cu nerabdare.

  3. mariana spune:

    Draga Radu,
    Esti un om si un scriitor in fata caruia trebuie sa i-mi plec capul.
    Cartile tale au fost citite si doresc sa-ti transmit in numele lor toate cele bune iar cartea la cere lucrezi Ana maria si ingerii este asteptata cu nerabdare.
    te inbratisam cu drag din Arad

  4. lydia spune:

    asteptam cartea Ana Maria si ingerii cu nerabdare.

  5. nechifor carmen spune:

    l-am descoperit pe scriitorul radu aldulescu …si ce bine mi-a facut…il ador …imi place si cum arata …e misto tipul… astept noua carte

  6. Ovidiu spune:

    sunt la pag 75 din ‘Ana Maria si ingerii’ si nu mai am rabdare. romanul e extrem de deprimant si imi lasa impresia ca nu mai are altceva de oferit decat povesti triste, personaje fie imorale, fie demne de compatimit.

    acolo unde eu as vrea sa dau de analize fine ale relatiilor dintre oameni, de nuantari facute cu o precizie microscopica a trairilor personajelor, nu gasesc decat ironii sub forma unor vorbe de duh sau tipologizari comune si superficiale.

    un mare ‘turn off’ e si discursul patetic-religios-moralizator al autorului de pe partea interioara a supracopertii de la sfarsitul cartii. acum, dupa ce l-am citit, consider ca e un mare noroc ca astfel de pozitii moral-crestine nu confisca in intregime romanul, intr-atat de dogmatic suna.

  7. Ovidiu spune:

    introducerea Madalinei Ghiu la roman suna ca vocea din trailer-ul unui film de duzina de pe ProTv: „o carte, […] adica un pariu cu destinul, pe viata si pe moarte.” n-am inteles deloc ce vrea sa zica, cum nu am inteles nici de ce Radu Aldulescu are nevoie de curaj pentru a trece de la realitate la fictiune, credeam ca drumul in sens invers e cel care implica o doza de curaj.

  8. Deeacofan spune:

    Sincer e impresionanta cartea`:)..am citit azi cateva pagini si introducerea si am ramas impresionata..deabea astept sa o citesc pe toata`:|..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *