Posted by
Ilă Citilă on mart. 2, 2016 in
News alert |
1 comment
- titlu:Câştigătorii Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească
La Concursul de Debut al Editurii Cartea Românească, ediţia 2015, au fost depuse 238 de manuscrise, la următoarele secţiuni: PROZĂ – 145 de manuscrise, POEZIE – 87 manuscrise, ESEU – 6 manuscrise.
În urma jurizării, au fost acordate două premii, la secţiunea Proză şi la secţiunea Poezie.
Premiul constă în publicarea volumelor şi lansarea acestora în cadrul Salonului internaţional de carte Bookfest, care va avea loc în perioada 1-5 iunie 2016.
Premiul de Debut la secţiunea PROZĂ a revenit volumului de proză scurtă Vacanţe filocalice de Gabriel Pătraşcu.
Gabriel Pătraşcu s-a născut pe 26 martie 1973, la Constanța. Este absolvent al Facultății de Drept a Universității din București în 1997. Din anul 2001 este notar public. A debutat în 1996 cu o povestire SF în revista Anticipația.
Este evident. Proza scurtă revine în forţă după anii de supremaţie a romanului.
Această carte nu este nici Baedeker, nici Michelin, este ghidul lui Gabriel Pătraşcu, cea mai originală şi spirituală călăuză pe care orice turist împătimit şi-ar dori-o.
Impresiile sale de călătorie, pline de prospeţime şi umor, ocolesc textele seci sau encomiastice din pliantele multicolore şi privilegiază privirea genuină, fără idei preconcepute, care, însă, ascunde o profundă cunoaştere a culturii şi civilizaţiei sacre, dar şi laice.
Vacanţele filocalice ale lui Gabriel Pătraşcu au darul de a descătuşa hohote de rîs homeric şi de a invita la o provocatoare odisee. Iar acesta este doar începutul.
„Din cele mai vechi timpuri oamenii au călătorit în toate direcțiile. Unii au căutat răspunsuri la întrebări fundamentale precum: există Dumnezeu? Și dacă există de ce nu îmi alimentează în mod constant contul bancar? Alții au căutat triburile pierdute ale lui Israel sau rămășițele nestorienilor ori tărîmul misterios al Regelui Ioan. Vacanţe filocalice reprezintă cronica unei căutări a frumuseții. De la picturi la biserici, de la mănăstiri la metrouri, de la magazine de lenjerie la icoane, frumusețea poate să țîșnească de oriunde, asemenea autorităților publice. Fiți vigilenți! ” (Gabriel Pătraşcu)
Premiul de Debut la secţiunea POEZIE a revenit volumului Crux de George State.
George State s-a născut în 1979. A studiat filosofia la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj. Redactor la Transylvanian Review şi Editura Tact. A tradus diverse scrieri teoretice (de Aby Warburg, Walter Benjamin, Peter Szondi etc.), precum şi versuri de Rainer Maria Rilke, Georg Trakl ş.a. Ultimii ani au fost consacraţi transpunerii integralei lirice a lui Paul Celan, al cărei prim volum, Opera poetică (I), a fost publicat în 2015 la Editura Polirom.
„Poezia lui George State are un caracter prea puțin obișnuit în raport cu habitudinile ultimului deceniu. Fie că e vorba de polifonia ei poliglotă sau de ascetismul său formal, de versurile/versetele tăiate cu precizie incantatorie ori de traseele narative subliminale, de referințele oculte, de (supra)tema tanatică, de aliterațiile obsesive, de bruiajul apocaliptic, de patosul rece, sensul poeziei din Crux a fost urzit departe de atelierele douămiiste. Dezinteresul față de cerințele modei poate fi în alte cazuri o circumstanță peiorativă. Nu și aici: în poezia română o astfel de puritate a fîșiilor de cuvinte aștepta de mult să fie reînviată.” (Mihai Iovănel)
L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.
Aviagrama acestui Concurs privit prin Bilifoxul etimologic ancorat in Cablinasianul timpuriu,reuseste sa ne Clochemierleasca Sinusurile Cerebrale.Respect deosebit pentru aceasta Critifictiune care ma face sa declar evrikativ – da,acum stiu cum trebuie sa incondeieez urmatoarele creatii Fleacologice.