BOOKiseala.ro anunță lansarea primei ediţii a CONCURSULUI DE DEBUT – ediția 2014 – secțiunea proză. Perioada de desfășurare a concursului este 20 iulie – 5 septembrie 2014.
Un juriu coordonat de Marius Ghilezan va decide până în data de 20 septembrie care sunt câştigătorii.
Se acceptă numai manuscrise de proză, de la autori care nu au mai publicat nicio carte cu ISBN până la data de 20 iulie 2014. Înscrierile se vor face exclusiv în format electronic, la adresa de email carteaprinposta@bookiseala.ro.
Vara asta se poartă British. Dacă îţi plac stilurile de scriere ale celebrilor scriitori Mark Twain, William Golding, J.K. Rowling, Rose Tramain, Ian McEwan ai o şansă în plus.
Suntem interesaţi de poveşti, nu de scrieri textualiste.
Dorim să promovăm altfel de romane şi proză scurtă decât cele apărute până acum în România.
Dacă ai personaje puternice, bine conturate, stări de conflict impredictibile, descrieri puţine, spirit de aventură, dacă intri abrupt în poveste, stârneşti cititorul din primele 20 de rânduri şi/sau poţi ţine frâiele acţiunii ai toate şansele de-a fi selectat în marea listă de 20 de câştigători. Un pic de fantasy e recomandabil. O notă în plus vor primi cei care mânuiesc bine realismul magic, adus în literatura română de Mircea Eliade.
Încercăm să susţinem autorii de trilogii, publicăm prima dintr-o serie de trei.
Nu vor fi publicate manuscrisele cu poveşti banale, scrieri textualiste şi personaje prea seci sau prea multe.
În occident, scriitorii profesionişti aplică textelor lor chei de verificare, adică niciun personaj să nu se piardă pe drum.
Înscrierile vor respecta următoarele condiții:
– număr de semne fără spații: între 50.000 şi 250.000, nu mai mult sau mai puţin.
– formatul acceptat: Word doc.
– formatarea textului: font times new roman, caractere de 12 pct, spațiere la un rând.
– fiecare aplicant va prezenta în documentul ataşat o descriere narativă a cărții de maxim 1000 de semne cu spații.
– este recomandată trimiterea unui CV literar, a unui link către pagina de Facebook a autorului și a unei scrisori de intenție prin care se motivează înscrierea.
– înscrierile nu pot fi trimise anonim, iar titlul cărții trebuie specificat în subiectul email-lui.
– vor intra în concurs doar manuscrisele de proză, având prioritate în jurizare proza scurtă şi romanele;.
– se acceptă doar manuscrise redactate în limba română.
– nu se admit eseuri, biografii.
– vor fi luate în considerare numai manuscrisele primite până la data de 5 septembrie 2014, ora 24.
Motivația juriului nu va fi justificată pentru manuscrisele respinse.
Important! Autorii care deţin conturi de facebook, twitter, linkedin, google+, pagină de web vor fi punctaţi suplimentar.
NOTE: Autorii declaraţi câştigători vor semna un contract de drepturi de autor cu Web Interactive Design SRL pe o perioadă de 2 ani. Aceştia vor beneficia de de un comision de 15% brut din preţul de vânzare al cărţii.
Preţul cărţilor va fi între 18 şi 24 de Lei.
La 100 de cărţi vândute, autorului îi revin în medie 300 de lei brut ( impozitele depind de calitatea de angajat sau de freelancer – la un angajat se plăteşte doar 16%, la categoria cealaltă 26,5%)
La 1000 de cărţi vândute, 3000 de lei brut
La 2000 de cărţi vândute, 6000 de lei brut
În caz de bestseller, la 10.000 de cărţi vândute, 30.000 de lei brut.
Toate cele 20 de titluri vor fi promovate pe mediile online
Autorul care va vinde cele mai multe EBOOK-uri, în timp de un an, va primi premiul special al juriului: un echipament profesional.
Proiectul este susţinut de AFCN şi de sponsori privaţi.
Concursul pe care il promovati e o bataie de joc la adresa tinerilor scriitori. Nesimtire grosolana cum numai in Romania vezi. Cum vine asta 15% procent din vanzari pentru autor? Ar trebui sa fie invers sa luati voi doar 15% si restul de 85% sa revina autorului.
La un simplu calcul 20 de lei cartea la 1000 de bucati vine 20000 din astia la autor ii revin 3000 iar voua 17000 unde e beneficiul in povestea asta. Macar de era 50-50 dar nu romanul vrea sa fure si sa prosteasca cat mai mult.
Deci ma asteptam ca asta sa se intample, de ce a fost comentariul anterior sters?
Va deranjeaza ca v-am spus ca pretindeti un comision nesimtit? Este un adevar.
Faptul ca ati sters comentul anterior e o dovada in plus a lipsei de respect fata de tinerii autori si nu numai. O astfel de atitudine trebuie reclamata la Ministerul Culturii pentru cenzurarea opiniei.
Va mai intreb inca odata, daca voi vindeti o carte cu 20 de lei la 1000 de bucati vin 20000 din care voi aveti nesimtirea sa pretindeti un comision de 85% adica 17000 de lei iar autorului ii oferiti 15% comision din brut adica 3000 de lei din care mai trebuie sa dea si statului impozitul pe venit, deci unde e beneficiul in toata povestea asta?
Buna ziua. Daca ati fi citit mai cu atentie ati fi vazut ce inseamna procentul pentru autori. DREPTURILE DE AUTOR.Ila
Orice comentariu scris apare doar in momentul cand este aprobat de admin. Ila
Claudia. Pe drepturi de autor editurile dau 7-8%, maxim 10%, si asta e o raritate. Eu personal am negociat 7% cu o editura de prestiugiu pe piata romaneasca de carte. Din pacate contractul nu imi permite sa dau detalii mai exacte.
Nu ramane nici unu, nici altu cu bani multi. Si unu si altu au impozite si taxe de platit. Asta in caz ca se vinde..este totusi vorba de debutanti. Nu multi vor risca sa dea bani pe ceva necunoscut, or, nici autorii cunoscuti nu mai au vanzari spectaculoase de multa vreme. Claudia, te revolti degeaba. 15 la suta inca este mult fata de ce dau majoritatea editurilor la drepturile de autor, si care dau, multi se plang ca nu si-au luat banii de multa vreme.
Ti-a dat mult 7% „eu personal” e pleonasm scriitorule
Participarea activa la retelele de socializare n-are nimic comun cu nivelul literar al lucrarii prezentate, deci n-ar trebui sa contribuie la punctaj. Entuziasmul literar nu inseamna si valoare literara. Pe de o parte, ” Se acceptă numai manuscrise de proză, de la autori care nu au mai publicat nicio carte cu ISBN până la data de 20 iulie 2014″ iar pe de alta ” este recomandată trimiterea unui CV literar, a unui link către pagina de Facebook a autorului și a unei scrisori de intenție prin care se motivează înscrierea.” Ce poti scrie intr-un CV literar ? Ca ai manuscrise de sertar citite si aplaudate in cenacluri ? Sau ca ai publicate niste carti ? „descriere narativă a cărții de maxim 1000 de semne cu spații ” nu cumva ajuta juriul la o selectie „usoara” ? Exeplu ” ia uita-te domne ce subiect tampit de roman a trimis asta ! Nici nu mai are rost sa pierd timpul sa citesc !” Nu uitati ca marile opere se pot caracteriza si in 2 sau 3 fraz,e a caror citire induce, de cele mai multe ori, o concluzie gresita despre valoarea scrierii.
Deh, mereu va exista un carcotas caruia sa nu ii convina ceva. Intrebarea mea este, ce tarif percep editurile sa publice un debutant?
Nu se poate sa fie redus numarul de caractere, macar 30.000?
Chris, nu putem schimba regulile în timpul jocului
Ilă
Exista o limita de varsta?
Si cam cat inseamna in word 50.000-250.000 de caractere?
Multumesc anticipat 🙂
Nu există nicio limită de vârstă-
Între 25 şi 120 de pagini de word, corp 12, fără spaţiu
Initiativa este valoroasa; spuneti-mi, va rog, daca un debutant poate sa inscrie mai multe texte! Multumesc!
Si inca o lamurire: poate sa fie debutant in proza, dar veteran in poezie? Are vreo relevanta?
poate să înscrie mai multe texte. Dacă nu a mai debutat in proza, pot si poetii. Au drept constitutional si de regulament 🙂