Joi, 5 iunie 2014, Penitenciarul Bucureşti Rahova a găzduit festivitatea de premiere a câştigătorilor celei de-a şasea ediţii a Concursului Naţional„Poezie de puşcărie”. Competiţia literară, derulată în perioada martie- mai 2014, a fost organizată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor în colaborare cu Filiala Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România şi Asociaţia „Euro CulturArt” Juriul format din scriitorii Dan Mircea Cipariu (preşedinte), Ştefania Coşovei şi Ioan Cristescu a selectat textele literare scrise de 196 de deţinuţi din 26 de penitenciare. În total, au fost jurizate 381 de poezii şi au fost desemnate drept câştigători ai menţiunilor, premiilor şi premiilor speciale 36 de persoane private de libertate. Câştigătorii au fost premiaţi cu diplome şi cărţi, înmânate de preşedintele Filialei Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România, Dan Mircea Cipariu. 9 concurenţi au primit Premiul Special pentru umor liric, iar unul dintre participanţii la eveniment – Premiul pentru plagiat evident. Laureaţii premiului I sunt Cătălin Ifrim (Iaşi) şi Smaranda Haiduc Mitru (Gherla), cei care, de altfel, au mai câştigat acest concurs în ultimii ani. „De mai bine de 6 ani, citesc producţiile literare ale celor din penitenciarele patriei. Poezia e pentru aceştia o terapie eficientă de a transforma întunericul din biografiile lor într-o pâlpâire de lumină, sentiment, demnitate şi umanitate. Mulţi dintre cei care s-au liberat şi au fost premiaţi la acest concurs mi-au cerut prietenia pe facebook. Ei au conştiinţa că poezia e pentru ei tot mai mult o supapă de existenţă, un mod de a revrăji lumea, mai cu seamă lumea interioară!”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu.
La festivitatea de premiere de la Rahova au participat 9 persoane private de libertate din penitenciarele: Arad, Bucureşti Jilava, Gherla, Târgşor, Poarta Albă şi Tulcea. Programul evenimentului a cuprins momente poetice, susţinute de câştigători, dar şi artistice, susţinute de formaţia instrumental-vocală Dinamic Group, a Penitenciarului Bucureşti Rahova.
Proiectul „Poezia de Puşcărie” răspunde nevoii de îmbunătăţire a imaginii persoanelor condamnate şi de creştere a încrederii în propria persoană, prin încurajarea afirmării în domeniul creaţiei literare şi participarea la activităţi valorizatoare.
Leave a Reply