Gala Bun de Tipar şi-a anunţat ieri cititorii. Categoria „Cea mai bună carte a anului” a avut mai multe secţiuni. La cea de beletristică, câştigător a fost Adrian Schiop, cu volumul „Soldaţii. Poveste din Ferentari” (Polirom). În ceea ce priveşte „cea mai bună carte a anului – nonficţiune”, câştigătoare au fost Mădălina Diaconu, pentru volumul „De gustibus. Breviar de gastrosofie” (Editura Universităţii „Al.I. Cuza”), şi Adriana Babeţi, pentru „Amazoanele. O poveste” (Polirom). De asemenea, a fost acordat un premiu special al juriului, lui Mihai Goţiu, pentru volumul „Afacerea Roşia Montana” (Tact).
La secţiunea „cea mai frumoasă carte – concepţie grafică” au fost alese două volume câştigătoare – „Trans(a)parenţe, Arhitectura Europei Centrale şi de Est” (Fundaţia Arhitext design, concepţie grafică: Faber Studio) şi „I II III IV V VI VII poveşti cu Ştefan Câlţia” (Galeria Posibilă, concepţie grafică: Matei Câlţia) -, dar a mai fost acordată şi o menţiune, pentru Dominique Loreau – „Arta simplităţii – Alb” (Baroque Books & Arts, concepţie grafică: Cornel Alexandrescu).
La secţiunea „cea mai frumoasă carte ilustrată” a câştigat Cosmin Bumbuţ, pentru „Bumbata” (Punctum), iar o menţiune i-a fost acordată lui Petruţ Călinescu şi Ioanei Hodoiu, pentru „Mândrie şi Beton” (Igloo Media).
La secţiunea „cea mai bună carte a anului pentru copii şi tineret”, câştigător a fost ales Florin Bican, pentru volumul „Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc” (Arthur), iar premiul pentru cea mai bună carte de ştiinţă (de specialitate) a fost câştigat de Corneliu Iaţu (coord.), pentru „Atlasul electoral al României: 1990-2009” (Editura Universităţii „Al.I. Cuza”).
La Gala „Bun de Tipar”, a fost acordat şi premiul pentru cea mai bună carte de popularizare, care le-a revenit autorilor Şerban Bonciocat, Hanna Derer, Corina Popa, pentru volumul „Bucureşti. Demolat” (Fundaţia Ines). De asemenea, i-a fost acordată o menţiune lui Peter Hurley, pentru volumul „Drumul crucilor”.
Totodată, la Gala „Bun de Tipar” au fost acordate premiile pentru cea mai bună carte netipărită, care, la rândul ei, a avut mai multe secţiuni. Astfel, la secţiunea „audiobook” a câştigat Dinu Pillat – „Aşteptând ceasul amintirilor” (Editura Casa Radio), iar la secţiunea eBook, a câştigat Eva Scognamiglio, pentru „Şerveţele magice” – traducere de Teodora Terchiu (Read Forward).
Categoria „cea mai bună traducere” a avut doi câştigători: Bogdan Ghiu, pentru traducerea din limba franceză a volumului „Mii de platouri”, de Gilles Deleuze, Félix Guattari (Art), şi pentru traducerea din limba franceză a volumului 1 din „Fiara şi suveranul”, de Jacques Derrida (Tact), precum şi Cristian Bejan, pentru traducerea din greaca veche a volumului „Gânduri către sine însuşi”, de Marcus Aurelius (Humanitas).
De asemenea, Antoaneta Ralian a câştigat premiul special al juriului, pentru întreaga carieră.
Cea mai bună colecţie a fost desemnată „Antologii”, de la editura Tracus Arte.
Categoria „cea mai bună bibliotecă” a avut doi câştigători: Biblioteca Comunală Şirna (Prahova) şi Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj.
De asemenea, s-au ales câştigătorii pentru cea mai bună librărie – Cartea de Nisip (Librarium) din Timişoara şi Librăria Humanitas de la Cişmigiu din Bucureşti.
Totodată, la categoria „cea mai bună tipografie” a fost aleasă câştigătoare Arta Grafică.
La Gala Bun de Tipar au fost acordate premii şi pentru categoria „best new entry”, care a avut două secţiuni. Astfel, pentru secţiunea „best new entry – edituri”, câştigătoare a fost Editura Ratio et Revelatio, iar la secţiunea „best new entry – librării” câştigătoare a fost Librăria Humanitas Braşov. De asemenea, la această secţiune a fost acordată o menţiune, pentru Libraria Kyralina (Bucureşti).
În cadrul Galei „Bun de Tipar” au fost acordate şi premii speciale. Astfel, la categoria „cel mai bun redactor/ îngrijitor de ediţie”, premiul i-a revenit lui Cătălin Cioabă (ed.) – „Mărturii despre Eminescu. Povestea unei vieţi spusă de contemporani” (Humanitas). În ceea ce priveşte cea mai bună campanie de marketing/ PR/ CSR/, premiul i-a revenit campaniei „Scriitorii sunt pe Facebook” (Bogdan Munteanu, Marius Aldea). De asemenea, a fost acordată o menţiune campaniei „Plăteşte cu Poezie” (Julius Meinl).
Premiul pentru excelenţă editorială 2014 i-a fost acordat Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.
Volumul „Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine”, de Lucian Boia, apărut la editura Humanitas, a câştigat premiul pentru bestsellerul anului.
Gala Industriei de Carte din România îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale industriei editoriale autohtone, scopul evenimentului fiind acela de a atrage atenţia publicului asupra celor mai bune produse editoriale româneşti, în contextul în care se vorbeşte tot mai mult de o criză a lecturii, a cărţii şi a literaturii de calitate.
Gala „Bun de Tipar” este organizată de Asociaţia Headsome Communication şi Asociaţia Editorilor din România (AER), în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Ministerului Culturii, al Institutului Cultural Român şi al ArCuB.
Leave a Reply