După Eurovision şi românii premiază poveştile homosexuale

soldati.poveste din ferentari bookisealaGala Bun de Tipar şi-a anunţat ieri cititorii. Categoria „Cea mai bună carte a anului” a avut mai multe secţiuni. La cea de beletristică, câştigător a fost Adrian Schiop, cu volumul „Soldaţii. Poveste din Ferentari” (Polirom). În ceea ce priveşte „cea mai bună carte a anului – nonficţiune”, câştigătoare au fost Mădălina Diaconu, pentru volumul „De gustibus. Breviar de gastrosofie” (Editura Universităţii „Al.I. Cuza”), şi Adriana Babeţi, pentru „Amazoanele. O poveste” (Polirom). De asemenea, a fost acordat un premiu special al juriului, lui Mihai Goţiu, pentru volumul „Afacerea Roşia Montana” (Tact).amazoanele. o poveste adriana babeti bookiseala

La secţiunea „cea mai frumoasă carte – concepţie grafică” au fost alese două volume câştigătoare – „Trans(a)parenţe, Arhitectura Europei Centrale şi de Est” (Fundaţia Arhitext design, concepţie grafică: Faber Studio) şi „I II III IV V VI VII poveşti cu Ştefan Câlţia” (Galeria Posibilă, concepţie grafică: Matei Câlţia) -, dar a mai fost acordată şi o menţiune, pentru Dominique Loreau – „Arta simplităţii – Alb” (Baroque Books & Arts, concepţie grafică: Cornel Alexandrescu).

La secţiunea „cea mai frumoasă carte ilustrată” a câştigat Cosmin Bumbuţ, pentru „Bumbata” (Punctum), iar o menţiune i-a fost acordată lui Petruţ Călinescu şi Ioanei Hodoiu, pentru „Mândrie şi Beton” (Igloo Media).

La secţiunea „cea mai bună carte a anului pentru copii şi tineret”, câştigător a fost ales Florin Bican, pentru volumul „Reciclopedia de poveşti cu rimă şi fără tâlc” (Arthur), iar premiul pentru cea mai bună carte de ştiinţă (de specialitate) a fost câştigat de Corneliu Iaţu (coord.), pentru „Atlasul electoral al României: 1990-2009” (Editura Universităţii „Al.I. Cuza”).

La Gala „Bun de Tipar”, a fost acordat şi premiul pentru cea mai bună carte de popularizare, care le-a revenit autorilor Şerban Bonciocat, Hanna Derer, Corina Popa, pentru volumul „Bucureşti. Demolat” (Fundaţia Ines). De asemenea, i-a fost acordată o menţiune lui Peter Hurley, pentru volumul „Drumul crucilor”.

Totodată, la Gala „Bun de Tipar” au fost acordate premiile pentru cea mai bună carte netipărită, care, la rândul ei, a avut mai multe secţiuni. Astfel, la secţiunea „audiobook” a câştigat Dinu Pillat – „Aşteptând ceasul amintirilor” (Editura Casa Radio), iar la secţiunea eBook, a câştigat Eva Scognamiglio, pentru „Şerveţele magice” – traducere de Teodora Terchiu (Read Forward).

Categoria „cea mai bună traducere” a avut doi câştigători: Bogdan Ghiu, pentru traducerea din limba franceză a volumului „Mii de platouri”, de Gilles Deleuze, Félix Guattari (Art), şi pentru traducerea din limba franceză a volumului 1 din „Fiara şi suveranul”, de Jacques Derrida (Tact), precum şi Cristian Bejan, pentru traducerea din greaca veche a volumului „Gânduri către sine însuşi”, de Marcus Aurelius (Humanitas).

De asemenea, Antoaneta Ralian a câştigat premiul special al juriului, pentru întreaga carieră.

Cea mai bună colecţie a fost desemnată „Antologii”, de la editura Tracus Arte.

Categoria „cea mai bună bibliotecă” a avut doi câştigători: Biblioteca Comunală Şirna (Prahova) şi Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj.

De asemenea, s-au ales câştigătorii pentru cea mai bună librărie – Cartea de Nisip (Librarium) din Timişoara şi Librăria Humanitas de la Cişmigiu din Bucureşti.

Totodată, la categoria „cea mai bună tipografie” a fost aleasă câştigătoare Arta Grafică.

La Gala Bun de Tipar au fost acordate premii şi pentru categoria „best new entry”, care a avut două secţiuni. Astfel, pentru secţiunea „best new entry – edituri”, câştigătoare a fost Editura Ratio et Revelatio, iar la secţiunea „best new entry – librării” câştigătoare a fost Librăria Humanitas Braşov. De asemenea, la această secţiune a fost acordată o menţiune, pentru Libraria Kyralina (Bucureşti).

În cadrul Galei „Bun de Tipar” au fost acordate şi premii speciale. Astfel, la categoria „cel mai bun redactor/ îngrijitor de ediţie”, premiul i-a revenit lui Cătălin Cioabă (ed.) – „Mărturii despre Eminescu. Povestea unei vieţi spusă de contemporani” (Humanitas). În ceea ce priveşte cea mai bună campanie de marketing/ PR/ CSR/, premiul i-a revenit campaniei „Scriitorii sunt pe Facebook” (Bogdan Munteanu, Marius Aldea). De asemenea, a fost acordată o menţiune campaniei „Plăteşte cu Poezie” (Julius Meinl).

Premiul pentru excelenţă editorială 2014 i-a fost acordat Editurii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Volumul „Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine”, de Lucian Boia, apărut la editura Humanitas, a câştigat premiul pentru bestsellerul anului.

Gala Industriei de Carte din România îşi propune să marcheze reuşitele anuale ale industriei editoriale autohtone, scopul evenimentului fiind acela de a atrage atenţia publicului asupra celor mai bune produse editoriale româneşti, în contextul în care se vorbeşte tot mai mult de o criză a lecturii, a cărţii şi a literaturii de calitate.

Gala „Bun de Tipar” este organizată de Asociaţia Headsome Communication şi Asociaţia Editorilor din România (AER), în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Ministerului Culturii, al Institutului Cultural Român şi al ArCuB.

Scris de Ilă Citilă

L-au impresionat din şcoala generală Marin Preda şi Mircea Eliade. Avea poemele lui Ginsberg în copii la indigo. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al American Association of Political Consultants. Coordonează blogul de cărţi BOOKISEALA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *