Scriitorii invitaţi de Ministerul Culturii la această ediţie a Tîrgului de Carte de la Praga sînt Emil Brumaru, Ioan T. Morar, Lavinia Bălulescu şi Krista Szöcs. Dezbaterile şi lecturile la care vor participa, alături de importanţi scriitori cehi, vor fi moderate de traducătorii Libuše Valentová, Jiři Nasineč şi Jitka Lukešová. Invitaţii Institutului Cultural Român cu această ocazie sînt scriitorii Bogdan Suceavă şi Ileana Cudalb. Literatura română este cunoscută şi apreciată în Cehia, România fiind în urmă cu doi ani ţara invitată de onoare a Tîrgului Internaţional „Lumea cărţii” de la Praga.
Programul evenimentelor:
Joi, 15 mai, de la ora 17.00, scriitoarele Lavinia Bălulescu şi Ileana Cudalb, alături de scriitoarea cehă Markéta Hejkalová, vor participa la dezbaterea „Scrierea sinelui”, moderată de Jitka Lukešová.
Lavinia Bălulescu publică în 2013, la Editura Cartea Romanească, romanul de debut La mine-n cap, pentru care obţine în 2014 o nominalizare în cadrul Galei Tînărului Scriitor, ediţia a IV-a.
Lavinia Bălulescu a debutat în 2004 cu volumul de versuri MOV (Editura Prier). În 2007, i s-a publicat al doilea volum de poezie, Lavinucea (Editura Cartea Românească), în urma cîştigării Concursului de manuscrise al Uniunii Scriitorilor din România. Este prezentă în volume colective, precum: Mai am un singur Doors (Editura Blumenthal, 2011), Primul meu porno(Editura ART, 2011), Moş Crăciun & Co. (Editura ART, 2012). În 2005 a obţinut Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timişoara.
Vineri, 16 mai, de la ora 16, la standul naţional va avea loc lansarea ediţiei cehe a cărţii
Venea din timpul diez de Bogdan Suceavă, în traducerea lui Jiři Nasineč.
Venea din timpul diez (Polirom 2004, 2010, 2014) a mai fost tradus în limbile maghiară, bulgară, engleză şi franceză şi a fost prezentat la Festivalul Internaţional al Cărţii de la Budapesta (2009), Salonul Naţional al Cărţii de la Paris (2013), AWP Conference, Chicago (2012).
De curînd, Editura Polirom a publicat o nouă ediţie a acestui roman în colecţia sa dedicată bestsellerurilor şi capodoperelor de pretutindeni, „Top 10+”.
Bogdan Suceavă este în prezent, profesor la California State University, Fullerton. Membru al Pen Club West USA din 2005. Distincţii literare: Premiul I Nemira, secţiunea Purgatoriu, nuvele, 1993, pentru nuvela Imperiul generalilor tîrzii; Premiul Copyro, 2002, pentru volumul Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii; Premiul pentru proză al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pe 2007 pentru Miruna, o poveste; Premiul I al Reţelei literare pe 2010 pentru Noaptea cînd cineva a murit pentru tine. Volume publicate (proză şi eseu): Teama de amurg (Topaz, 1990), Sub semnul Orionului, roman (Artprint, 1992),Imperiul generalilor tîrzii şi alte istorii, nuvele (Dacia, 2002; ed. a II-a, LiterNet, 2003), Bunicul s–a întors la franceză, istorii(Editura T, Fundaţia Timpul, 2003; ed. a II-a, LiterNet, 2008), Miruna, o poveste, roman (Curtea Veche Publishing, 2007),Distanţe, demoni, aventuri (Tritonic, 2007), Vincent nemuritorul, roman (Curtea Veche Publishing, 2008), Noaptea cînd cineva a murit pentru tine, roman (Polirom, 2010), Să auzi forma unei tobe, proză scurtă (Millenium Books, 2013), Memorii din biblioteca ideală (Polirom, 2013).
Sîmbătă, 17 mai, de la ora 13, la standul României cei şase autori români prezenţi la Praga – Emil Brumaru, Lavinia Băluluescu, Ileana Cudalb, Ioan T. Morar, Bogdan Suceavă, Krista Szöcs – vor susţine lecturi din cele mai recente cărţi ale lor. Traducerea şi moderarea: Jitka Lukešová.
Negru şi Roşu, cel mai recent roman semnat de Ioan T. Morar, a apărut de curînd în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom şi a fost nominalizat la Premiul „Cartea Anului 2013”, acordat de revista
România literară.
Ioan T. Morar este membru fondator al Academiei Catavencu. A publicat volumele de versuri:
Vara indiana (Albatros, Bucuresti, 1984; volum distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor),
Fumul si spada (Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1989),
Sovaiala (Brumar, Timisoara, 2000; volum distins cu premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor),
Nerusinarea(Brumar, Timisoara, 2003) si
Paloarea (Brumar, Timisoara, 2010). Poeziile sale au fost traduse in engleza, franceza, polona, spaniola si maghiara, in antologii si reviste culturale. La Editura Polirom a mai publicat
Lindenfeld (ed. I, 2005; ed. a II-a, 2006; ed. a III-a, 2013; roman distins cu Premiul National de Proza al
Ziarului de Iasi) si
Cartea de la capatul lumii. Noua Caledonie: la un pas de Paradis (2007).
Duminică, 18 mai, de la ora 13,
Emil Brumaru şi Václav Daněk vor susţine lecturi de poezie, urmate de o dezbatere, eveniment moderat de Libuše Valentová.
De la ora 14, prozatorii Ioan T. Morar şi Bogdan Suceavă, alături de prozatorul ceh Roman Ráž, vor participa la dezbaterea “Istorie şi ficţiune”. Moderator: Jiři Nasineč.
Leave a Reply